Sapientia

Een vliegende start voor SGP-raadslid Eline Nieuwland

“Ik voel me best gesteund uit de achterban. Dat blijkt uit de voorkeurstemmen, wel 800!”

Eline, je bent gekozen als SGP-raadslid in Dordrecht, het was volgens mij nog best een spannende uitslagenavond. Hoe reageerde je toen je wist dat je genoeg stemmen had om in de raad te komen? 

‘Het waren voor mij gekke dagen voor de verkiezingen en ook de uitslagenavond zelf, want mijn man en ik hadden beiden corona en we konden dus ook niet gaan stemmen. Tijdens de uitslagenavond was ik nog ziek.  Natuurlijk ben ik wakker gebleven tot ik zeker wist dat ik er ook bij zat en we vier zetels hadden. Het was toch een spannend moment. We wisten dat we er goed voor stonden, maar toen het ook uitkwam was ik wel super dankbaar dat ik ook direct gekozen was. En toen een aantal dagen later bleek dat ik ook nog met voorkeurstemmen gekozen was, voelde dat als een extra aanmoediging om het werk als raadslid op te pakken.’

Hoe reageerde je omgeving? 

‘Eigenlijk heb ik heel veel enthousiaste en positieve reacties gehad, ook vooraf al. Het is me reuze meegevallen.’

Heb je ook negatieve reacties gehad? 

‘Niet persoonlijk. Natuurlijk heb ik in de krant wel het een of ander kunnen lezen, maar ik ben blij dat ze mij daar niet persoonlijk op hebben aangesproken.’ 

Voel je je gesteund door de achterban, of heb je soms ook het idee dat er extra naar je gekeken zal worden als ‘een van de eerste SGP-vrouwen als raadsleden’?

‘Ja, ik voel me best gesteund uit de achterban. Dat blijkt uit de voorkeurstemmen, wel 800! Dan voel je zeker steun. Tegelijkertijd wordt die aandacht ook wel minder, voor de verkiezingen was het best heel veel. En nu na de verkiezingen is het een beetje een voldongen feit, en zijn er weer andere dingen waar mensen zich druk over maken, en kan ik lekker aan de slag.’ 

Ik vind het heel mooi dat we bij Sapientia nadenken over de rol van de vrouw. Dat geeft je inzichten die je iedere dag kunt gebruiken, maar ook als je politiek actief wilt worden.

Is het al bekend op welke portefeuilles je zal focussen? 

‘We werken in Dordrecht niet echt met een portefeuilleverdeling. Natuurlijk hebben we wel een afspraak wie waar verantwoordelijk voor is. Met mijn achtergrond als econoom richt ik me primair op bestuur en publieke middelen, de audit commissie en gemeenschappelijke regelingen.’

Wat is je eerste ervaring in de raad? Hebben jullie al een college? 

‘Het college wordt 31 mei geïnstalleerd. Christenunie-SGP nemen ook deel aan het college. We zijn nu in de allerlaatste fase van het coalitieakkoord. Verder heb ik zelf een heel positieve start gehad met een introductieperiode, waarin ik kennis heb gemaakt met de andere raadsleden en de thema’s waarmee ik aan de slag ga. We zijn op een aantal locaties in de stad wezen kijken. Vooral heel veel beeldvorming wat de afgelopen jaren al gedaan is en wat er de komende tijd gaat spelen. Ik krijg echt het idee dat we een beetje op vlieghoogte gaan komen.’ 

Hoe heb jij je voorbereid op je kandidaatstelling als gemeenteraadslid? Je had natuurlijk al veel ervaring toen je voor de Tweede Kamerfractie werkte en op het Ministerie van Financiën, maar zijn er specifieke dingen die je gedaan hebt voor de gemeenteraad? 

‘Ja, mijn achtergrond helpt me erg. In de gemeenteraad werkt het ook wel een beetje zoals bij de rijksoverheid. Vanaf januari heb ik al deelgenomen aan de fractievergaderingen waarbij de dossiers besproken werden. Dat helpt nu ook bij de coalitieonderhandelingen, dan weet je een beetje waar de pijnpunten zitten ook bij de andere partijen.’

Heb je tips voor vrouwen die zich de komende verkiezingen kandidaat willen stellen? 

‘In de regio zie ik dat het een handig opstapje is om eerst fractiesecretaris te worden. Dat is in veel gevallen een betaalde functie. Je krijgt zo veel mee van wat er speelt en je kunt ontdekken of je het ook echt leuk vindt. Soms is het simpelweg ook goed om op de radar te komen. Laat je gezicht eens zien op de ledenvergadering, in veel gevallen zijn vrouwen geen lid en weet een lokaal bestuur niet dat je het überhaupt leuk zou vinden om mee te denken in de raad. Dus het zijn vrij simpele stappen om zo jezelf te laten zien en een bekend gezicht te worden.’ 

Hoe kunnen we als Sapientia vrouwen helpen om zich voor te bereiden? Of wat zouden we voor de vrouwen in onze achterban kunnen betekenen?

‘Ik vind het heel mooi dat we bij Sapientia nadenken over de rol van de vrouw. Dat geeft je inzichten die je iedere dag kan gebruiken, maar ook als je politiek actief wilt worden. Het is gewoon prettig als je het gevoel hebt dat je goed beslagen ten ijs kunt komen. Je weet dat er vragen worden gesteld en sommige mensen er anders over denken. Het kan een drempel wegnemen als je weet dat je hier goed over na hebt gedacht. En via Sapientia is er altijd het aanbod voor SGP-vrouwen die een berichtje naar me kunnen doen, als je een gesprek wilt hebben over wat het raadswerk inhoudt. En via het netwerk kunnen we elkaar als vrouwen inspireren mocht je de roeping voelen om ook de raad in te gaan.’ 

En is er iets wat we voor jou kunnen betekenen als Sapientia netwerk?

‘Ik heb echt ervaren dat jullie je rol ook pakten tijdens de campagne. Met elkaar hebben we ons gepresenteerd als een netwerk wat ook landelijk de positie van SGP-vrouwen wil bevorderen, zelfs ook in de landelijke dagbladen. Ik waardeer het echt dat er een SGP-vrouwennetwerk achter me staat.’

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *